Σελίδες

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ


Τα βασικά τμήματα μιας αντλίας θερμότητας είναι:
1) Η βαλβίδα εκτόνωσης.
2) Δύο εναλλάκτες και
3) Ο συμπιεστής...
Σε αυτά τα τμήματα διέρχεται ψυκτικό υγρό!
Στάδιο 1ο: Η «βαλβίδα εκτόνωσης», εκτονώνει το ψυκτικό υγρό σε χαμηλότερη πίεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας του ψυκτικού υγρού.
Στάδιο 2ο: Το ψυκτικό υγρό περνάει από τον εναλλάκτη θερμότητας ή αλλιώς εξατμιστή. Αυτός ο εναλλάκτης μπορεί να είναι εναλλάκτης αέρος-υγρού ή νερού-υγρού (στην περίπτωση της γεωθερμίας). Το ψυκτικό υγρό λόγω της θερμοκρασίας περιβάλλοντος, εξατμίζεται και βγαίνει σε αέρια μορφή, έχοντας αυξήσει τη θερμοκρασία του.
Στάδιο 3ο: Το «ψυκτικό υγρό», πλέον σε αέρια μορφή, περνάει από τον συμπιεστή όπου συμπιέζεται, αυξάνεται η πίεσή του και κατά συνέπεια ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία του.
Στάδιο 4ο: Η παραπάνω θερμοκρασία είναι και αυτή που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού των σωμάτων θέρμανσης, των σωλήνων ενδοδαπέδιας θέρμανσης, των fan coil, ή του νερού χρήσης.
Το «ψυκτικό υγρό» (σε αέρια μορφή) μέσω ενός συμπυκνωτή μεταφέρει την θερμότητα του στο νερό που χρησιμοποιούμε, με αποτέλεσμα, να υγροποιηθεί και πάλι! Στη συνέχεια, το ψυκτικό υγρό διέρχεται ξανά από την βαλβίδα εκτόνωσης για να επαναλάβει τον κύκλο του.


ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ



Γιατί λοιπόν αποτελεί η αντλία θερμότητας έναν οικονομικό τρόπο θέρμανσης?

Γιατί ανταλλάσει θερμότητα με το περιβάλλον!! 

Με άλλα λόγια ο καταναλωτής χρησιμοποιεί την ενέργεια που υπάρχει άφθονη στον αέρα ή στο έδαφος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου