Σελίδες

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Πρόσφατα βγήκε το πόρισμα από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σχετικά με τη χρήση «αυτοδηλούμενων ισχυρισμών» κατά την προώθηση συσκευών θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία.
Στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, του ΥΠΕΚΑ, της 4ης διεύθυνσης Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και της Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.
Για την εξαγωγή του πορίσματος η εν λόγω επιτροπή έλαβε υπόψη της τις μελέτες που διενεργήθηκαν από το εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ (την οποία είχαμε αναρτήσει παλαιότερα εδώ). Επίσης η επιτροπή έλαβε υπόψη της τα κάτωθι :
  •     Το γεγονός ότι υποβλήθηκαν από τους υπεύθυνους διάθεσης συσκευών θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία, περιορισμένος αριθμός μελετών που αφορούσαν όμως σε κτίρια άλλων χωρών, διαφορετικών προδιαγραφών από τις αντίστοιχες που υπάρχουν στην Ελλάδα, για τυπικά μεσαία νοικοκυριά/οικίες
  •     Το γεγονός ότι υποβλήθηκαν από τους υπεύθυνους διάθεσης συσκευών θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία, διαφορετικά υπολογιστικά προγράμματα και μεθοδολογίες, με διαφορετικές παραδοχές και διαφορετικά συμπεράσματα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν προσφέρουν στον καταναλωτή συγκρίσιμα στοιχεία ως προς το αναγραφόμενο μέγιστο ποσοστό εξοικονόμησης, που εμφανίζεται κατά τις προωθητικές καταχωρήσεις.
  •    Το γεγονός ότι οι συσκευές θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία προωθούνται με ισχυρισμούς εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, ισχυρισμούς υγείας, περιβαλλοντικά οφέλη κ.α. , που κάποιοι από αυτούς είτε δεν είναι επαρκώς επιστημονικά τεκμηριωμένοι είτε είναι παραπλανητικοί, ενώ υπάρχουν και ισχυρισμοί που δε συνάδουν με τη φύση και τον προορισμό χρήσης αυτών των προϊόντων (δηλ. ως συσκευές θέρμανσης), όπως οι ισχυρισμοί για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο δελτίο τύπου και στο πόρισμα της επιτροπής παρακάτω:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου