Σελίδες

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

40% ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας, αφορμή για αλλαγή φιλοσοφίας στον τρόπο κατασκευής των σπιτιών, αλλά και ένα ζωντανό εργαστήριο για φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, φιλοδοξεί να αποτελέσει το έργο ELIH MED, που σηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των εστιών της πανεπιστημιούπολης στη Κομοτηνή. Ο εργολάβος αρχίζει εργασίες εντός της τρέχουσας εβδομάδας στο έργο που προβλέπει μεταξύ άλλων την εξωτερική θωράκιση (θερμομόνωση) των δωματίων, εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στις οροφές, αντικατάσταση λαμπτήρων, με άλλους υψηλής οικονομίας και σύστημα παρακολούθησης και καταμέτρησης όλων των καταναλώσεων.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΘΜΙΣΗ 600 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
Το «ELIH-MED» είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, στο οποίο εκτός της Ελλάδος συμμετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Μάλτα και η Κύπρος και προβλέπει την αναθεώρηση του τρόπου οικοδόμησης των κατοικιών και ιδιαίτερα των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα. Οι φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής έχουν σοβαρά προβλήματα απώλειας ενέργειες, γι' αυτό και η περιφέρεια συμμετέχοντας στο πρόγραμμα και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να εντάξει τα 600 διαμερίσματα των εστιών στο πρόγραμμα, προκειμένου να αναβαθμιστούν ενεργειακά, τόνισε ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας. 

Τα οφέλη εκτός από τα περιβαλλοντικά και οικονομικά θα είναι και κοινωνικά και θα αφορούν άμεσα στη θερμική άνεση των χρηστών. «Όλα αυτά τα συστήματα δεν λειτουργούν αν δεν βοηθήσουν και οι χρήστες», είπε χαρακτηριστικά ο Σοφοκλής Δαρής αρχιτέκτων μηχανικός, επισημαίνοντας πως «ο λόγος που μπαίνουν έξυπνα συστήματα ενέργειας, έξυπνοι μετρητές είναι γιατί υπάρχει μία διαδραστικότητα μεταξύ χρηστών και κατανάλωσης. Κανένα σύστημα από μόνο του δε λειτουργεί  αν οι ίδιοι οι χρήστες δεν συμβάλλουν να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους απέναντι στο θέμα της κατανάλωσης ενέργειας». Το έργο θα αποτελέσει επιπλέον ευκαιρία για τους φοιτητές να συγκρίνουν τα πλεονεκτήματά του μετά την κατασκευή μιας που οι ίδιοι ζουν στις εστίες και θα αντιληφθούν άμεσα τις αλλαγές μετά τη παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου