Σελίδες

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΗ EFERGY


Μπορεί κάποιος να πει: «Σε τι θα μου χρησιμέψει ένας μετρητής κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας? ‘Oτι είναι να πληρώσω στη ΔΕΗ θα το πληρώσω. Κάνω ήδη οικονομία όσο μπορώ. Κλείνω τα φώτα. Έχω συσκευές ενεργειακής κλάσης Α. Δεν αφήνω τις συσκευές ανοιχτές με τις ώρες. Πως λοιπόν μπορεί να με βοηθήσει ένα τέτοιο μαραφέτι»; Σίγουρα δεν είναι έτσι. Γιατί το να κλείνεις τα φώτα όταν βγαίνεις από το δωμάτιο δεν είναι αρκετό για να κάνεις οικονομία. Πρέπει να βρεθούν οι πηγές απώλειας ενέργειας που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πέραν της φαντασίας μας. Μπορεί λοιπόν να είναι κοινότυπο αλλά πραγματικά αν κάτι δεν το μετρήσεις δεν μπορείς να ξέρεις αν έχεις πρόβλημα ή όχι, κοινώς δεν μπορείς να το ελέγξεις.
Και επειδή η θεωρητική συζήτηση είναι καλή αλλά τα παραδείγματα μετράνε περισσότερο, θα παραθέσουμε την εμπειρία ενός πελάτη μας που χρησιμοποίησε τον τριφασικό μετρητή Elite v2.0 σε μορφή ράγας. Ο πελάτης μας χρησιμοποίησε το μετρητή για να ελέγξει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την αντλία θερμότητας που χρησιμοποιεί στο σπίτι του, σαν πηγή εναλλακτικής θέρμανσης. Σημειωτέον ότι ο πελάτης μας ήταν ήδη ευχαριστημένος από την αντλία θερμότητας, δεδομένου ότι τον περασμένο χειμώνα του έκανε οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο σε ποσοστό άνω του 62%.
Όταν όμως έβαλε το μετρητή, «Ω του θαύματος», οι μετρήσεις έδειξαν πως η αντλία θερμότητας κατανάλωνε περισσότερο ρεύμα από το ονομαστικό σε ποσοστό της τάξης του 20%. Επιπλέον σε κατάσταση αναμονής η κατανάλωση δεν έπεφτε κάτω του 0,9kW.
Οι ενδείξεις αυτές ανάγκασαν τον πελάτη μας να ελέγξει το δίκτυο και την αντλία θερμότητας για να προσδιοριστεί το πρόβλημα. Ο έλεγχος απέδειξε ότι ο συντελεστής ισχύος της τριφασικής παροχής ήταν περίπου 0,8. Αυτή την ένδειξη του προβλήματος προέβαλε και ο μετρητής, καθώς μετράει τη συνολική κατανάλωση ρεύματος. Αυτό ώθησε τον πελάτη μας να προβεί σε διόρθωση του συντελεστή ισχύος (με τη βοήθεια του ηλεκτρολόγου του). Το πρόβλημα δεν θα το μάθαινε ποτέ αν δεν έβαζε το μετρητή....
Περιμένουμε και τις δικές σας μετρήσεις...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου